Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

4 tipikus hiba az önéletrajzban

oneletrajzAmikor jelentkezünk egy állásra, hajlamosak vagyunk rutinból cselekedni, és a megszokott önéletrajzot küldeni. De vajon melyek azok a hibák, amelyeket a legtöbben követnek el, és amelyek nagyon lecsökkentik a visszahívás esélyét?Az általánosság csapdájában

Legyünk specifikusak! Végzettségünket és eddig betöltött pozícióinkat határozzuk meg pontosan. Nem elég, ha csak annyit írunk egy pozícióhoz, hogy „asszisztens”, mert az önmagában nem mond semmit a munkáltatónak. Szedjük pontokba, hogy mivel foglalkoztunk, milyen tapasztalatokat szereztünk. Ha túl általános az önéletrajz, azzal azt az érzést kelthetjük a munkaadóban, hogy nincs meg bennünk a kellő motiváció a munka iránt.

Érdekes lehet: Hogyan tűnjünk ki a tömegből önéletrajz alapján?

Hangsúly a hiányosságokon

Csak határozottan! Ne a hiányosságokra hívjuk fel a munkaadó figyelmét, ha vannak szürke foltok a karrierünkben. Ez leginkább a kísérő levélre érvényes, ahol meg kell fogalmaznunk motivációnkat, hogy miért jelentkezünk az állásra. A kísérő levélben nincs helye a negatív gondolatoknak. Pályakezdők például ne azt emeljék, ha még nem szerezték meg a diplomájukat, hogy nem rendelkeznek a megfelelő végzettséggel, hanem jelöljék meg a diploma várható évét.

Érdekes lehet: Önéletrajz - Mivel nem várhatunk az állásinterjúig?

Azok, akik egy egészen új terültre kívánják leadni a jelentkezésüket, azt tanácsoljuk, hogy ne azt emeljék ki, hogy még nem rendelkeznek az adott területen kellő tapasztalattal. Gondoljunk arra, hogy mindenkinek el kell kezdenie valahol, és beszéljünk azokról a korábbi tapasztalatokról, amik illeszkedhetnek a megpályázott pozícióba.

Mindent bele?

Legyünk büszkék arra, amit eddig elértünk, karrierünkre, céljainkra és elért eredményeinkre. Azonban nagyon fontos, hogy azokat az eredményeket és tapasztalatokat emeljük ki az önéletrajzban, ami a jelentkezés szempontjából igazán releváns. Ezért kell mindig az adott álláshoz igazítani az önéletrajzunkat. Ez jelentheti azt is, hogy egy eltérő munka révén kiemeljük azokat a képességeket, amiket hasznosíthatunk a megpályázott állás során is, mint például a számítógépes ismeretünket, és az olyan pozitív tulajdonságokat, mint a csapatmunkára való képesség.

Vágjuk ki a felesleges, oda nem tartozó információkat az önéletrajzból, mert csak elterelik a lényegről a figyelmet és értékes helyet foglalnak.


Mennyit árt, ha nem mondunk igazat?

Túlságosan is könnyen engedhetünk a csábításnak, hogy kisebb hazugságokat megengedjünk magunknak önéletrajzunkban. Ha nem emlékszünk pontosan, hogy mettől meddig dolgoztunk előző munkahelyünkön, vagy ha nem jut eszünkbe a cég pontos neve vagy a szoftver, amin dolgoztunk, sok jelentkező hasra üt és mond valamit.

Jó, ha a tényeket közöljük, ezért ha nem vagyunk magunkban biztosak, inkább kérdezzünk meg valakit ex-kollégáink közül. Ugyanígy járjunk el a nyelvtudással. Inkább csináljunk egy szintfelmérőt, de ne mutassuk többnek nyelvtudásunkat a valódinál, hiszen ez az, ami a leghamarabb kiderül.

Érdekes lehet: 5 tipp, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod