Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

258 ezer forintos fizetésre vágynak a diplomások

fizetési igény diplomásoknakA diplomás munkavállalók átlagos fizetési elvárása 258 000 forint, míg a diplomával nem rendelkezőké 177 000 forint - derül ki az Aon Hewitt humánerőforrás tanácsadó cég és az AIESEC együttműködésében elkészült Munkáltatói Márka Kutatásból, melyben a CV-Online.hu is részt vett adatfelvételi partnerként.

A kutatás részletes eredményeit március 6-án hozzák nyilvánosságra, és ekkor teszik közzé a legvonzóbb munkáltatók idei listáját is.

173 ezer és 318 ezer forint között mozog a diplomások fizetési igénye

Az Aon Hewitt közleménye szerint a diplomás, 25 évnél fiatalabb korosztály nettó havi fizetési elképzelése jelenleg átlagosan 173 000 forint, a 10-15 évvel idősebbeké pedig átlagosan 318 000 forint- számolt be róla az MTI is.

A különbség 145 000 forint, ami 10 év munkaviszony alatt viszonylag kevés növekedés lenne - áll a közleményben. Az Aon Hewitt szerint ez is mutatja, hogy a fiatalabb korosztály valamivel magasabb fizetést képzel el a valós lehetőségeknél.

Az eredmények alapján jelentős eltérés mutatkozik a nők és férfiak fizetési elvárásait illetően: a férfiak átlagosan havi nettó 40 ezer forinttal magasabb fizetést jelölnek meg, mint a nők. Ez a különbség az életkor növekedésével fokozatosan nő, a 30-34 éves férfiak és nők között 59 ezer, míg a 35-44 éves korosztályban már 92 ezer forint az eltérés az elvárt fizetést illetően.

Ezzel párhuzamosan a férfiak álláskeresési magabiztossága is magasabb: 14 százalékuk állítja, hogy gyorsan, könnyen, pár hét alatt találna új állást, a nőknél ez az arány 8 százalék.

14 ezren töltötték ki a kérdőívet

A Munkáltatói Márka Kutatásban a kérdőíveket 14 ezren töltötték ki, ebből 4200 pályakezdő és 9800 tapasztalt munkavállaló volt - többek között a CV-Online.hu látogatóinak egy része is.

A tavalyi felmérés válaszai alapján a legvonzóbb munkahely 2012-ben az Audi Hungária Motor Kft. lett, megelőzve a Mol- csoportot és a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-t. A "dobogósok" után az első tízbe bekerült a Bosch Magyarország, a PricewaterhouseCoopers Magyarország Kft., a Deloitte Magyarország, az IBM Magyarország, a KPMG Hungária Kft., a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. és az SAP Hungary Kft.