Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

2015. évi toborzási trendek

Elkezdődött egy újabb év, az idei évre vonatkozó büdzsé is körvonalazódni kezd. Ahogy számos területen, a toborzásban is megmutatkoznak bizonyos trendek.

Jelen cikkünkben, a CareerBuilder idei évre vonatkozó toborzási előrejelzését osszuk meg olvasóinkkal. Noha a felmérés eredményei az amerikai lakosságra vonatkoznak, érdemesnek láttuk megosztani azokat tájékozódásképp.

A 2015-ös évre vonatkozó előrejelzések alapján 12%-kal megnövekszik majd a tervezett teljes munkaidős munkavállalók alkalmazásának a száma.

Vezető iparágak

A felmérés alapján a teljes munkaerőpiac növekedésnek indul, de vannak olyan területek, amelyek még fényesebb jövő elé nézhetnek idén. Ilyen például az informatika (54 százalék), a pénzügyi szolgáltatások (42 százalék), a gyártási területek (41 százalék), és az egészségügy (38 százalék), ahol nagyobb arányú munkahelyi növekedésre lehet számítani a korábbi évekhez képest.

Mely munkakörökben számíthatunk növekedésre?

A felmérésből az is kiderült, hogy milyen típusú munkaköröknél lehet számítani növekedésre. A kutatás eredményeképp a tudományos, technológiai, mérnök és műszaki területeknél továbbra is nő a munkahelyek száma, 31 százaléka ugyanis a kérdőívben megkérdezett személyzeti tanácsadóknak tervezi, hogy az elkövetkezendő 12 hónapban ilyen területen fog keresést indítani.

Az egyes szervezeteken belüli speciális funkciókat tekintve az alábbi 5 kategóriában tervezik még a munkaadók új emberek felvételét:

  • Értékesítés (36 százalék)
  • Ügyfélszolgálat (33 százalék)
  • Informatika (26 százalék)
  • Termelés/Gyártás (26 százalék)
  • Adminisztráció/Asszisztencia (22 százalék)

A fentiek mellett továbbá megjelent néhány új és feltörekvő terület, ahol szintén lehet számítani létszámnövekedésre, ilyen például az ún. cloud (felhő) szolgáltatások; a mobil és keresés optimalizálás; az információvédelem (kiberbiztonság), továbbá az ún. Big Data-val foglalkozó munkakörök, alternatív energiaforrások, és robotika.

Magasabb elvárások

Számos munkavállaló szabályozza az oktatási követelményeket a nyitott pozícióknál annak érdekében, hogy azok megfeleljenek a velük szemben támasztott elvárásoknak. A megkérdezett vállalatok több mint negyede állította, hogy az elmúlt években elsősorban mesterdiplomás jelentkezőket alkalmaztak, nem pedig a 4 éves diplomával rendelkezőket. Továbbá 37 százalékuk alkalmaz jelenleg főiskolai/egyetemi végzettséggel dolgozókat olyan pozíciókra, ahol elegendő lenne középfokú végzettség is. A munkáltatók többsége (65 százalék) a pozíciókhoz tartozó sokrétű készségekkel magyarázza a fentieket.

Határozott idejű és részmunkaidős állások növekedése

A munkáltatók 23 százaléka számít rá, hogy az elkövetkezendő hónapokban kell majd részmunkaidős dolgozót keresnie. Ez az arány 6 százalékponttal magasabb a tavalyihoz képest.

A részmunkaidős mellett, a határozott idejű dolgozók iránti igény is növekedni látszik. A kérdőívet kitöltők közül 46 százalék tervezi idén határozott idejű, vagy projekt-szerződéses munkavállaló alkalmazását a tavalyi 42 százalékhoz képest. Ezen munkaadók 56 százaléka tervezi, hogy az ilyen szerződéssel rendelkező dolgozókat végül teljes munkaidőben fogja alkalmazni, állandó feladatokra.

Szabó Diána
Cvonline.hu