Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

2011 az internetes kártyás fizetés éve

A jövőben már a piaci szereplőkön múlik, miként használják ki a technológia lehetőségét, és milyen adatokat, funkciókat helyeznek el a kártyán, amelyek könnyebbé és színesebbé teszik a kártyabirtokosok életét. A kényelmi funkcióktól függetlenül a kártyába illesztett chip elsődleges szerepe a biztonság: a szilícium lapocskának köszönhetően a kártya másolásából fakadó visszaélések teljes mértékben kiküszöbölhetőek. Ha a kártyáikat chippel ellátó bankok is elfogadják a MasterCard javaslatát, hogy a kártyabirtokosok aláírásuk helyett a PIN kódot alkalmazzák a tranzakció jóváhagyásához, a visszaélések még az eddigi rendkívül alacsony szintnél is lejjebb szoríthatók a jövőben.

A Multi-Pay kártya fejlesztői sem pihennek. Kifejlesztették a virtuális POS terminált, amely segítségével a kártya mögött álló számlák interneten keresztül megterhelhetők, a New-Gsoft szakemberei pedig felkészítették a kártyaszoftvert, hogy válaszoljon a virtuális csatornán keresztül. Amennyiben az internetes áruház csatlakozik a Multi-Pay rendszeréhez, néhány hónapon belül semmi akadálya nem lesz annak, hogy valaki a számítógép mögött ülve költse el a cafeteria-forintjait.

Az utóbbi évben egyértelműen felgyorsult a bankkártyák - a debit és a credit egyaránt - chipesítése. A Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint 2011 első negyedévének végén már meghaladta a 47 százalékot a chipkártyák aránya az összes betéti kártyán belül. A bővülés főleg az utóbbi évben vált dinamikussá, amikor a korábbi stagnálással szemben 14 százalékkal nőtt a chippel ellátott plasztikok aránya. A hitelkártyák átállása is jó ütemben halad: itt 34 százalék a biztonságosabb plasztik aránya.

Az elfogadóhelyeket is felkészítették az átállásra. Az ATM készülékek 99,23 százaléka működik chippel, a kereskedői POS termináloknak pedig 92,66 százaléka olvassa a szilíciumlapot.

HR Portál