Találd meg álmaid állását egy kattintásra!

12 gyakori csalás, amelyeket mobil vírusokkal követnek el

A világhálón azok a mobil felhasználók vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, akik nyitottak az újdonságokra, illetve szívesen kihasználják okostelefonjaik kényelmi szolgáltatásait, mint például a vásárlások során használható árösszehasonlító alkalmazásokat.

A karácsony közeledtével mindinkább elterjedt szokás mobilról vásárolni különböző ajándékokat, árakat összehasonlítani vagy utazásokat foglalni, továbbá karácsonyi üdvözleteket fogadni, küldeni.

Alábbiakban olvasható az a 12 leggyakoribb visszaélés, amelyekből kiderül, hogy a hackerek is karácsonyi munkalázban égnek.

 1. Malware - főként az Android platformon működő mobilokat támadó trójai vírusok, férgek, adware-ek, amelyek kártékony QR kódok formájában is megjelenhetnek.
 2. Kártékony mobil alkalmazások - számos vásárló alkalmazásokat tölt le, amelyek segítségével árakat tudnak összehasonlítani, árelőnyhöz juthatnak egy-egy termékportfóliót tekintve, illetve kedvezményez utazásokat találhatnak. Kizárólag jól ismert, megbízható szolgáltatók alkalmazásait érdemes letölteni, adott szolgáltató internetes oldaláról.
 3. Hamis Facebook promóciók és versenyek - a népszerű közösségi portál elsőszámú célpontja a rosszakaró programozóknak, számos promóciós felkéréssel, akciókkal és versenyekkel készülnek az ünnepekre, amelyeken a részvétel feltétele személyes adatok közlése.
 4. Scareware - amennyiben a fenyegetettségek oly mértékben ijesztőek, hogy a felhasználó antivírus programot szeretne telepíteni telefonjára, úgy kiemelt figyelmet érdemes fordítani a szoftver kiválasztására, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy valaki pont egy vírust tölt le, és még fizet is érte.
 5. Internetes üdvözlőlapok - a karácsonyi üdvözlőlapok küldésénél szintén érdemes körültekintőnek lenni, mert gyakran egy malware vírus lapul a háttérben, továbbá kizárólag olyan üdvözlőlapot érdemes fogadni, megnyitni, amelynek feladója teljes bizonyossággal beazonosítható.
 6. Phishing Scams - e-mail vagy instant üzenet formájában érkező felkérés személyes adatok megadására különböző felhívásokkal, mint pl. postai küldemény átvétele, bank visszaigazolás, last minute nyaralások.
 7. Online kuponok - közkedvelt vásárlási forma a kuponokkal elérhető kedvezmények, ám egyben a rosszindulatú vírusok gyakori lelőhelye is. A felhasználó által ismert szolgáltatóknál érdemes kuponokat vásárolni.
 8. Szálloda „Sikertelen átutalás” - valamely szálloda nevében küldött felhívás, miszerint a lefoglalt szobát nem tudják rendelkezésre bocsátani, ezért személyes adatokat és bankszámla információt kérnek az előleg visszautalásához.
 9. Próbavásárló - ilyen munkakör betöltése szórakoztató lehet, ám a próbavásárláshoz felajánlott összeg átutalásához szintén személyes és bankszámla adatokat kérnek.
 10. Wellness és szilveszter - akik utazást terveznek az ünnepekre, azoknak ügyelni érdemes azokra a hirdetésekre, amelyek a legkedvezőbb ajánlatoknál is jóval alacsonyabb áron kínálják ugyanazt az utat, szállást vagy szolgáltatást. Ilyen esetben érvényes a „Túl szép, hogy igaz legyen.” mondás, mert nagy valószínűséggel nem igaz.
 11. „Hurrá nyaralunk” - amennyiben az ünnepek alatt utazás vagy nyaralást van tervben, úgy érdemes újragondolni a közösségi oldalakon való tájékoztatást, hiszen egy megosztás vagy egy like által betörők birtokába juthat az információ, ami miatt ünnepek után üres lakásba térhet vissza a család.
 12. iOS - előrejelzések szerint jövőre az iPhone tulajdonosok sem lesznek biztonságban, az Android platformra készült vírusok száma 400%-kal emelkedett a tavalyihoz képest, eddig csak „Jail Break”-kelt telefonokon történt néhány visszaélés.

 

118 országot felölelő statisztikai adatok alapján a leggyakoribb visszaélések a megvásárolható alkalmazásoknál figyelhetőek meg.

A SophosLabs felmérése alapján a feltört alkalmazások mellett a legveszélyesebb a „Base Bridge” malware, amely olyan alkalmazást telepít a háttérben a készülékre, amely szöveges üzeneteket tud küldeni és fogadni a telefonról, sőt scannelni tudja a bejövő üzeneteket, és kitörli a kapott figyelmeztetéseket, amelyben emelt díjas szolgáltatások használatára hívják fel a figyelmet a szolgáltatók, melyekre e malware fizetett elő a felhasználó nevében. „Minden esetben érdemes figyelmet fordítani az Android platformon működő telefonokra, ám az ünnepek alatt jóval nagyobb számú támadásnak lesznek kitéve a felhasználók. A Sophos Mobile Security ingyenesen letölthető egyéni felhasználók részére, amelyet nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek, hiszen teljes mobilbiztonságot nyújt ingyenesen az antivírus szoftverekkel szemben, amelyeket az egyéni felhasználók is megvásárolni kényszerülnek.” - nyilatkozta Gyebnár Gergő, a BlackCell IT Biztonsági szakértője.