Mit tegyünk, ha menni kell a cégtől?

Aktuális probléma, hogy az erős piaci verseny, valamint a nem túl kedvező gazdasági helyzet következtében sokan kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy búcsúzniuk kell jól megszokott állásuktól. Az ilyesmit senki sem viseli könnyen, azonban néhány húzással akár a későbbiekben még jól is kijöhetünk az ügyből.

Néhány karrieroldal ilyenkor is a nyugodt visszafogott viselkedést ajánlja, ami tulajdonképpen valóban jó irány, de lehet, hogy nem mindenki fogja fel ilyen könnyen a helyzetet, különösen az otthon várakozó kifizetetlen számlákra, vagy egyéb kötelezettségekre való tekintettel. A vállalattól nem saját kezdeményezésre többféleképpen is lehet távozni, ennek egyik fő módja a leépítés, a másik az egyedi kirúgás, vagy finomabban fogalmazva a munkaviszony megszüntetése. Sorozatunk első részében azzal az esettel foglalkozunk, amikor egyszerűen bekerülünk a leépítési fűnyíróba.

Legyünk mindig képben

Kellemes elüldögélni egy félreeső osztályon, közepes mennyiségű munkával, bízva abban, hogy itt aztán nem találnak ránk? Hatalmas tévedés, ma már nem a szép emlékű "állami" korszakot éljük. Fontos, hogy időnként végezzünk némi "Ön PR" tevékenységet, különben a leépítések névsorának egyeztetésekor könnyen felmerülhet a nevünk az "Ő mit is csinál itt? Hááát..." jellegű beszélgetésekben.

Nem hátrány az sem, ha jó kapcsolatot alakítunk ki a vállalat kulcsosztályain dolgozókkal, akik egy kávé vagy délutáni sütemény mellett elárulhatnak olyan információkat, melyek alapján gyanút foghatunk, hogy nincs minden rendben. Titkárnők, asszisztensek is tökéletesek, egy osztályon belül általában nem nagyon van titok.

Járjunk nyitott szemmel, ha az események logikus láncba kezdenek el rendeződni, mint például titkolódzó arccal folyamatosan meetingelő vezetők, váratlan költségcsökkentések, hirtelen átszervezések, a tekintetünket kerülő közvetlen főnök és néhány kolléga, a hosszabb távú feladatokból való kimaradás, joggal felkészülhetünk arra, hogy baj lesz.

A folytatáshoz kattintson ide

Add a Startlaphoz