Karrierexpó: a cégek fele szakmai gyakorlatra toborzott

A tavaly őszinél valamivel kevesebb, körülbelül ötven munkaadó vett részt a Budapesti Corvinus Egyetem KarrierExpóján, viszont a meghirdetett pozíciók száma nem csökkent, 2011-ben is közel ezer konkrét állásajánlat és háromszáz szakmai gyakorlat közül válogathattak a munkát keresők − derül ki a Karrier Iroda felméréséből. A kiállítók fele válaszolt a szervezők kérdéseire. Az eredmények alapján a frissen végzettek átlagosan bruttó 200 és 300 ezer forint közötti kezdő fizetést kapnak, de van olyan cég is, amelyik bruttó 350 ezer forint kezdő bért kínál.

Speciális karrierprogramokra is lehetőség van

A megjelent cégek elsősorban pénzügyi és számviteli területre kerestek alkalmazottakat, csaknem ötven százalékuk szakmai gyakorlatra toborzott jelölteket. Emellett a legtöbben informatikai, értékesítési-kereskedelmi, műszaki, logisztikai, hr- és adminisztrációs területekre keresnek alkalmazottat. Az expón megjelenő cégek célközönségét elsősorban a friss diplomások és a szakmai gyakorlatot keresők jelentik, nagy részük speciális karrierprogramokat is ajánl a jelentkezőknek. Több vállalat képviselője is elmondta a Magyar Nemzetnek, hogy a gyakornoki és frissdiplomás-programokba való bekerülés után az esetek többségében hosszú távon alkalmazzák a munkavállalókat. A jelöltektől elsősorban szakmai felkészültséget várnak el, emellett kiváló kommunikációs készséget, önálló munkavégzésre és együttműködésre való képességet, valamint folyamatos fejlődést, rugalmasságot.

Az egyik kiállító cég munkatársának felmérése szerint a látogatók körülbelül 40-50 százaléka keres aktívan munkát, a többiek csak érdeklődők. A kiállítók közül volt olyan, amely tavaly itt találta meg bécsi karrierprogramja egyetlen magyar alkalmazottját, több cég viszont azt nyilatkozta, nehéz az expón megállapítani, kik a komoly, szakmailag is felkészült érdeklődők.

Magyar Nemzet

HR Portál