Jön a Holnap városáért Díj - Összefoglaló a City Hungary 2013 szakmai fórumról

City_Hungary_2013Ma Magyarországon közel 7 millióan élünk városokban. Tehát sokunk közös érdeke a minél jobb életminőség elérése, a fenntartható és élhető magyar városokért. Azokért a magyar városokért, melyek a körülöttük lévő kisebb településekért is felelősek.Idén 2013. október 23-án, Budapesten, a Millenárison tartotta szakmai fórumát a City Hungary. Különböző szakterületek és szektorok vezetői osztották meg egymással tapasztalataikat a magyar városok fenntarthatóságával kapcsolatos eszközökről, módszerekről.

Ezen a rendezvényen került sor A Holnap városáért Díj meghirdetésére is.

Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának az elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a fenntartható fejlődés felelősségi szűrői, a szükséges intézményrendszer alapelemei már jelen vannak, melyek a megfelelő keretrendszert biztosítják (Fenntartható fejlődési bizottság, Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Tanács, a Jövő nemzedéke ombudsman) Magyarországon is. A jövőre vonatkozó stratégiai lépéseket pedig már a kész Nemzeti Fenntartható Fejlesztési Stratégia foglalja össze. Ugyanakkor az ún. „túllövés” jelenség nemcsak a természeti erőforrásaink felhasználására, hanem július 5-ei dátummal már a bizalomra is vonatkozik.

Általános bizalmi deficit a jellemző.

Milyen lehet a jövő városa? Csak néhány gondolat a konferencián elhangzottakból.

 • Hogyan válhat okos várossá a magyar város?
 • Hogyan tudja hatékonyabbá tenni a város működését az IT innovatív technológiával számon tartott és kezelt adatrendszer?
 • Lehet-e ökocikluson alapuló településeket létrehozni, s így zéró rezsi költséget elérni?
 • Álom vagy valóság? Drága-e a megújuló energia?
 • Mi jellemzi Gödöllő fenntartható mindennapjait?
 • Hogyan lehet automata mérőeszközökkel segíteni az energiahatékonyságot?
 • Integrált városi közlekedés? Kényelmes, kiszámítható időtartam?
 • Megold-e minden gondot a tömegközlekedés favorizálása?

 

Megannyi kérdés, melyről a fórum tanácskozott.

 

Takács Júlia, a City Hungary ügyvezető igazgatója, az EMVFE/Első Magyar Vállalati Felelősségvállalás Egyesület elnöke a magyar városok fenntartható működési rendszeréből két gyakorlati elemet emelt ki: a meglévő erőforrásaink optimalizálását és az ehhez kapcsolódó önfenntartó ciklus megerősítését.

Természetesen a városok és települések rendelkezésére álló gazdasági, társadalmi, zöld vagyonról pontos információkkal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy tudatosabban, hatékonyabban tudjunk gazdálkodni a már meglévő erőforrásainkkal.

A lényeg az egyensúlyi pontok megtalálása.

Éppen ezért a hiteles, pozitív városi kezdeményezések megismerése létfontosságú. Gondoljunk arra, hogy minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, ha tetszik a maga egyénisége.

Ennek megfelelően a stratégiák és technikák, az eszközök és a források is más-más jelleget mutathatnak. Más-más természeti, gazdasági, kulturális, társadalmi adottsággal rendelkezve, a települések más-más módon, más-más formában, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá és minél élhetőbbé. Az egy helyen lakók, az egy területen tevékenykedők – legyen az akár egy település lakó, akár egy cég, akár egy önkormányzati képviselő...- közös érdeke a jobb életminőség elérése. Ehhez ösztönző erő, ha büszkék lehetünk saját munkánkra, értékeinkre.

Ez ösztönző lehet mások számára is!

Ezért indítjuk útjára a Holnap városáért Díjat a következő kategóriákban:

 • a Fenntartható városért
 • a Zöld városért,
 • az Egészséges városért
 • a Művészet, kultúra, örökség megőrzéséért
 • Üzlet a városért.

 

Már lehet pályázni! 2013. december 04-ig!

 

További részletek: www.fenntarthatokozossegek.eu

Információ: info@fenntarthatokozossegek.eu 061-352-0957