Fiatal tehetségekre vadászik a kormányzat: karrierexpo és élatpályamodell

karrierMég jó két évig átalakítás alatt lesz a magyar közigazgatás - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a II. Regeneráció kormányzati karrierexpó megnyitóján szombaton a fővárosi Millenárison.

A tárca vezetője felidézve az első karrierexpót azt mondta, tavaly még csak tervekről tudtak beszámolni, így többek között a kormányhivatalok létrehozásáról. Mint kifejtette: szerették volna a magyar államot átalakítani, hogy ne akadályozó tényező legyen a polgárok számára, hanem "az állam váljon a polgárok barátjává, illetve szolgálójává", szolgálja azokat az embereket, akiknek a pénzéből működik.

A tervek megvalósultak, illetve megvalósulóban vannak - fogalmazott Navracsics Tibor, aki kiemelte, hogy megyei szinten létrejöttek a kormányhivatalok, megjelent a közigazgatás fejlesztését célzó Magyary-program. Megnyíltak a kormányablakok, amelyek elérték a nekik szánt célt, az udvarias, körültekintő, kulturált ügyintézést. Hozzátette: haladnak tovább a fejlesztések területén, és még jó két évig átalakítás alatt lesz a magyar közigazgatás. A várható változások közül kiemelte a járási szintek kiépítését, több kormányablak megnyitását, valamint a Magyary-program keretében a kormánytisztviselői életpályaprogram kiépítését és megvalósítását.

Értékelése szerint a közigazgatásban egyfajta "kultúraváltás" zajlik, egyre több helyen és egyre többen ismerik fel, hogy a magyar közigazgatás kultúrája a polgárokat szolgáló, ügyfélbarát kultúra, és nem a korábbi, az ügyfeleket elhárító kultúra.

Navracsics Tibor a karrierexpóról azt mondta, jó okkal remélhetik, hogy évről évre ismétlődő rendezvény lesz, és lehetővé teszi az érdeklődőknek, hogy bepillantsanak a közigazgatásba, illetve a másik oldalról, hogy megismertessék a legújabb "vívmányokat".
Kitért arra, hogy másodjára is elindul a magyar közigazgatási ösztöndíjprogram. Ennek feltételeit ősszel teszik közzé. A tízhónapos program során a nyertes diákok nyolc hónapot Magyarországon, valamely központi államigazgatási szervnél töltenek, kettőt pedig külföldi közigazgatási szervnél. Az ösztöndíjasok képzéséről a januártól működő Nemzeti Közszolgálati Egyetem gondoskodik.

Nagy az érdeklődés a honvédtiszti pálya iránt is

Hende Csaba honvédelmi miniszter az MTI-nek azt mondta, hogy nagyon nagy az érdeklődés a honvédtiszti pálya iránt, a tisztképzés bizonyos területein a 20-szorost is meghaladja a túljelentkezés. A tárcavezetője kiemelte: az új életpályamodell a korábbinál kiszámíthatóbb, világosabb teljesítmény- és vizsgakövetelményeket rögzít a közszolgálati életpálya részeként.

Kitért arra is, hogy az új Nemzeti Közszolgálati Egyetemen egy helyen, azonos szellemiségben képeznek majd köztisztviselőket, katonákat, tűzoltókat, nemzetbiztonságiakat és a későbbiekben diplomatákat is. Ha valakinek negyvenéves kora körül ki kell lépnie a fegyveres szolgálatból, így megkaphatja még időben azt az átképzést, amely a közszolgálat más területén hasznosítható - jelezte.

A rendezvényen bemutatták a nyitott közszolgálati életpálya fontosabb elemeit, a karrier- és ösztöndíj lehetőségeket, valamint az elvárásokat az új belépőkkel szemben. Külföldi közigazgatási ösztöndíjasok webkamerás bejelentkezéssel számoltak be tapasztalataikról, szó lesz a pozitív magyar országkép külföldi és belföldi közvetítéséről, a helyi közigazgatás megújulásáról.

A karrierexpón mind a nyolc minisztérium, az államtitkárságok, a háttérintézmények és a kormányhivatalok is képviseltették magukat. A tavalyi rendezvényen mintegy 8 ezren vettek részt.

A legjobb képességű fiatalokra vadászik a kormányzat

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a múlt héten kifejtette: a legfőbb céljuk, hogy minél jobb képességű fiatalok kerüljenek be a közigazgatásba. Másrészt a szervezők azt is szeretnék, hogy a fiatalok szemében - főleg, akik valamilyen jogi- közgazdasági- vagy más, a közigazgatáshoz kapcsolódó szakon végeztek -, minél vonzóbb legyen a közigazgatási életpálya. Az államtitkár kifejtette: a tavaly tapasztalt nagy érdeklődés is azt mutatta, hogy a válságban még mindig a közigazgatás a legkiszámíthatóbb a különböző karrierpályák közül.

HR Portál