Tanácsok külföldön munkát vállalalóknak

by | febr 13, 2013 | Álláskeresési tippek

A külföldön munkát vállalókat nemcsak biztosabb megélhetés és jobb munkalehetőségek várják, hanem  olyanok is, akik igyekeznek tisztességtelen hasznot húzni belőlük.

A Székesfehérvári Rendőrkapitányság előzetes letartóztatása mellett büntetőeljárást folytat egy 37 éves veszprémi férfi ellen üzletszerűen elkövetett csalás vétség elkövetése miatt – közölte a minap a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A férfi külföldi munkát keresőkkel vette fel a kapcsolatot, és pénzt kért az áldozatoktól.
Az interneten csak nigériai csalásként ismert, nagyon elterjedt módszert alkalmazva munkaaközvetítés és repülőjegy címén előre kért 15-58 ezer forintos átutalás fejében hamis repülőjegyeket küldött át a becsapott embereknek. Eddig tizenegy sértettről lehet tudni.
A Pénzcentrum.hu a fenti eset nyomán a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) tanácsait adta közre a külföldi munkát keresőknek. A szervezet szerint a legfontosabb az információgyűjtés: ellenőrizzük az NFSZ honlapján, hogy a munkaközvetítő regisztrálta-e magát a munkaügyi központnál – ezt kötelező megtennie, informáljuk le jövőbeni munkahelyünket és ne dőljünk be a túl jó ajánlatoknak. A magyar munkavállaló rendszerint a helyi minimálbért kapja, amennyiben az adott országban van ilyen.

Ha szállást, vagy ellátást is kínál a munkaadó, annak ellenértékét általában a keresetből vonja le.

Ha nem tisztázzuk előre a levonásokat és azok mértékét, könnyen lehet, hogy a bérünknél is többet kell majd kifizetnünk.
Ellenőrizzük, hogy kell-e az adott országba munkavállalási engedély, és azt hogyan kell beszerezni, illetve hol kell regisztráltatniuk magukat a munkavállalóknak. Az NFSZ nem javasolja, hogy nyelvtudás nélkül vágjunk neki, és azt sem, hogy olyan szerződést írjunk alá, amelyet számunkra ismeretlen nyelven írtak.
Célszerű tájékozódni az adóterhekről és a megélhetési költségekről is. Soha ne fizessünk magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat, mert ezek a munkaadót terhelik.
Lehetőleg vigyünk magunkkal legalább annyi pénzt, ami a hazautazás költségeit fedezheti és némi tartalékot a kezdeti lakhatással kapcsolatos költségekre, ugyanis előfordulhat hogy két-három havi lakbért is ki kell fizetnünk előre.
Az útlevelünket, lakcímkártyánkat, személyi igazolványunkat ne adjuk át a munkaadónak vagy a közvetítőnek, mert így azonnal kiszolgáltatottá válunk, inkább készítsünk az okmányokról fénymásolatot, és azt adjuk át.
Ha becsaptak, segítségért a helyi munkaügyi központhoz érdemes fordulni. Itthonról nincs esély arra, hogy megoldják a problémát.
penzcentrum.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.