Mi az a cél, amiért érdemes küzdeni?

by | máj 22, 2012 | Karriertanácsok

Hajtóerők

Tűnődtél már azon, hogy mit jelent a munka az életedben? 40 munkaév alatt minimum 76.800 órát kell majd dolgoznod, nyolcórás munkaidővel és 5 napos munkahéttel számolva1.

1 A pihenőidőt nem számoltuk bele.

De ennél rendszerint többet dolgozunk, és többet annál is, mint amennyit alszunk vagy szórakozunk. Ha eddig még nem tetted, most itt az ideje, hogy elgondolkodj rajta, miért fogsz dolgozni? Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az emberek csak a fizetésért járnak munkába és gyakran elfeledkezünk arról, hogy sokan akkor is keményen dolgoznak, ha már jelentős vagyonuk van így volna miből megélniük.

A mindennapi tapasztalatok azt mutatják, hogy a munka jelentése igen különböző: lehet gürizés, robot, tele konfliktusokkal, ugyanakkor önérzetünk, önbecsülésünk egyik fontos forrása is. Lehet öröm és lehet kárpótlás az élet más területein, például a párkapcsolatban jelentkező bajokért. Sokszor kihívás, amely a fejlődés motorja, arra ösztönöz, hogy egyre magasabb teljesítményt érjünk el.

Amikor nagy építkezésbe kezdünk és ilyen az életpálya is, akkor el kell döntenünk, mi az a cél, amiért egyáltalán megépítjük? Hová akarunk eljutni a pályán?

Valószínűleg van valami, ami fontos a számunkra, amit el szeretnénk érni és az idő nagy részében ezekre fogunk összpontosítani, a kevésbé fontosakat pedig elhanyagoljuk. Akinek a gyors pénzszerzés a lényeg, munkahelyet fog keresni, ha lehet többet is egyszerre… Aki be akarja bizonyítani, hogy képességei az átlag fölé emelik, valószínűleg egymás után szerzi a diplomákat stb. Az értékekre vonatkozó újabb vizsgálatok azt mutatják, hogy az önérvényesítés a leggyakrabban választott három érték között van. Ez azt jelenti, hogy az önmegvalósítás fontos szerepet játszik az életünkben, nem elég ha csupán a teljesítjük a “kötelességünket”.

Neked mi a legfontosabb?

Ingoványos területre érkeztünk, pedig csak egy egyszerű kérdésre kellene válaszolni. Honnan tudhatom biztonsággal, mi az ami fontos nekem? Ha megkérjük az embereket, írják fel mi a legfontosabb öt dolog számukra, érdekes képet kapunk. Minden bizonnyal benne lesz a listában a család, a barátok, az egészség, az önérvényesítés, az anyagiak, stb. Mindez egy olyan világban, ahol valljuk be, még mindig nem törődünk eleget az egészséges életmóddal, a családra egyre kevesebb idő jut, a munkánkra többet panaszkodunk, mint amennyit dicsérjük.

A fontosságra vonatkozó kijelentéseket csak akkor tekinthetjük igaznak, ha valami alátámasztja őket. És ez a valami leginkább a mérhető idő. Az idő az egyetlen olyan dolog, amelyből napi/évi szinten mindenki ugyanannyit kap: 24 órát naponta, 7 napot egy héten, Senki nem kaphat se többet se kevesebbet, nemigen lehet félretenni belőle, sem kölcsön kérni. Az időnk elosztása jól tükrözi, mi az igazi fontossági sorrend, vagyis a prioritásainkat.

Ha meg szeretnéd állapítani, mi a legfontosabb számodra, akkor vizsgáld meg mivel töltöd a legtöbb időt. Egyszerűen rajzolj egy kört, amelyet cikkekre vágsz fel a szerint, hogy az egyes tevékenységekre mennyi időd jut. Ez nem lesz egy másodpercnyi pontosságú mérés, de a tendenciákat jól mutatja.

7 napban van 168 óra, ezt kell felosztanod tevékenység típusok szerint, például: álláskeresés, házimunka, pénzkeresés, tisztálkodás, alvás, család, társ, barátok. Nem érdemes kihagyni az alvást sem, abból láthatod, mennyire fontosak számodra a saját a biológiai szükségleteid. Az időbeosztásod segít tudatosítani, melyek a legfontosabb dolgok számodra. Amikor valamiről azt állítod, hogy nagyon fontos, de nem szánsz rá sok időt, akkor valószínűleg magadat csapod be.

A legjobban talán azokban a helyzetekben látszik az értékrendünk befolyása a pályára, ahol a pénz az értéklista elején áll. Ha ez a legfontosabb, akkor a munkába állás is célirányosan a fizetések alapján történik. Sokan ezért mennek nyugati országokba, és dolgoznak képesítésük alatt, vagy vállalnak erejükön felül.

Ha a munkában számodra a fejlődés lehetősége és a kihívások fontosak, akkor arról kell információt szerezned, milyen mértékben kínál tanulási lehetőségeket az adott cég. Elvárják-e tőled az önálló kezdeményezést, saját magad fejlesztését.

Nem könnyű ilyen információkat beszerezni, de azért e területen is vannak általánosítható jellemzők:

  • A mátrix típusú szervezetekben, ahol a szakmai feladatok megoldására teameket állítanak össze, általában nagy szükség van korszerű ismeretekre és értékelik is azokat. A munkatársakat folyamatosan képzik.
  • Egyes szervezetekben megkövetelik a tanulást, az alkalmazottakat gyakran küldik képzésekre, hogy javítsák teljesítményüket. Főleg az értékesítés és a különböző szolgáltatásokat nyújtók esetében jellemző ez a fajta fejlődési lehetőség. A tapasztalt munkatársak mentorként kapnak feladatot és segítik a kezdők beilleszkedését.
  • A bürokratikus jellegű szervezetekben általában nincs igény arra, hogy a kezdők újító ötletekkel álljanak elő. Itt szigorú a hierarchia és a feladtok teljesítését várják el.
  • A kisvállalkozásokban elhelyezkedők esetében a tulajdonos és a vezetők személyisége a döntő, a legjobb rákérdezni, hogy támogatják-e a tanulás, a fejlődést.
  • A fejlődésben levő ágazatokban, nálunk ilyen a civil szféra, általában adódik lehetőség a tanulásra.

Az elhelyezkedés és a munka hajtóerői mindig felszínre kerülnek előbb vagy utóbb. Már az interjút végző személy is különösen fogékony arra, hogy mit szeretne a leginkább a jelentkező. Kár eltitkolni a vágyainkat, lehet, hogy az éppen egybeesik azzal, amit az adott helyen elvárnak.

Az is előfordul, hogy minden erőfeszítésünk ellenére, nem azt a munkát találjuk meg, amit kerestünk. Ilyenkor a legszerencsésebb megoldás az, ha a jelenkor sajátosságaiban bízva elfogadjuk, hogy:

  • Szinte minden állás csak egy időre szól és nem tudhatjuk, hogy az milyen hosszú. Nagy a mozgás a piacon, ami ma nem sikerült, az sikerülhet holnap. Fontos, hogy készen állj az újabb keresésre.
  • Az új évszázadban a munkakörök nagy részében tanulni kell. Biztos, hogy bárhol is kezded, tapasztalatokat szerzel és tanulsz valamit, legyen az szakmai ismeret vagy emberekre vonatkozó tudás.
  • A legjobb, ha úgy gondolsz az állásra, mint egy kalandra, ahol minden nap történhetnek újabb és újabb események. Egy munkahely jobb egy szappan operánál, itt igaziak a szereplők, a hatalmi játszmák, és ugyanúgy nem lehet kitalálni a végét mint a filmeken.
  • El kell fogadnunk azt is, hogy az elégedettséget többnyire a munka maga hozza. Bár egyre inkább terjed az a nézet, hogy szükség van értékelésre, dicséretre, visszajelzésekre, kevés az a munkahely, ahol ezt meg is lehet kapni.

 Óva intünk mindenkit attól, hogy teljes életét a pályának szentelje és kevés időt hagyjon az élet más fontos összetevőinek, a családnak, barátoknak, pihenésnek, hobbiknak. Akkor élünk kielégítő életet, ha örömeinket több forrásból szerezhetjük. Így ha az egyik forrás kimerül marad még másik. De tudomásul kell vennünk azt is, hogy a kölcsönhatás a munkánk és az életünk egyéb dolgai között nehezen kerülhető el.

frissdiplomas.hu

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.