• facebook
 • google
 • linkedin
 • twitter
 • youtube
 • rss

Munkavállalás a nyári szezonban külföldön

Nyáron sokan gondolkoznak abban, hogy útnak indulnak Európa nyugati, illetve déli országaiba a nyári idénymunkákra. A távolság, illetve a hely ismeretlensége miatt ez olykor buktatókkal járhat, és nem egyszer visszaélnek a dolgozni vágyó hiszékenységével, illetve hiányos nyelvtudásával.

10+1 tipp, hogyan szerezz állást külföldön!

 1. Első lépésként válaszd ki a várost, régiót, ahol szívesen dolgoznál.
 2. Nézd végig a cvonline.hu portálon kínált lehetőségeket!
 3. Az internet segítségével keress rá az adott ország nyelvén (akár a google fordító segítségével), illetve angolul, az EU hivatalos nyelvén azokra a vállalkozásokra, ahol el szeretnél helyezkedni – keresésként a várost, illetve a vállalkozás típusát megadva.
 4. Például éttermi, felszolgálói munka esetén: restaurant London England

 5. Lépj kapcsolatba a kiválasztott lehetséges munkaadókkal – a legjobb, ha ezen a ponton elkészíted az önéletrajzodat és a motivációs leveled a következőkben megadott módon, és a kész önéletrajzod és motivációs levelet küldd el e-mailben a cégnek.
 6. Írd meg az önéletrajzodat angolul, vagy az adott ország nyelvén, illetve írj egy rövid motivációs levelet – melyben megjelölöd az adott pozíciót, írsz egy pár sort arról, miért szeretnél ott, illetve az adott cégnél dolgozni. Mindenképpen térj ki a nyelvtudásodra, és arra, hogy mikor tudnál kezdeni. Amennyiben nem beszéled a nyelvet, kérd meg egy idegen nyelvet beszélő barátodat, hogy segítsen neked, vagy fordíttasd le az életrajzodat gyakorlott szakemberrel a következő linken: Önéletrajz fordítás.
 7. Fontos! Kérj adatokat a szállás lehetőségekről a közelben. Ha vendéglátásban illetve egészségügyben szeretnél elhelyezkedni, kérdezz rá, hogy bentlakást tudnak-e biztosítani. Érdeklődj a munkaidőről, a fizetésről, illetve a fizetés rendszerességéről, módjáról! Egyes helyeken heti, máshol havi fizetés van. Kérdezz rá, hogy megtarthatod-e a borravalót, vagy milyen formában osztják szét. Mielőtt kiutaznál, győződj meg róla, hogy rendelkezel elég tartalékkal a szállásod, étkezésed biztosítására az első fizetésedig. Emellett nem árt, ha ezen felül van pénzed a visszautazásra is.
 8. Ami mindenképpen kell: Munkaszerződés
 9. Nem árt előre tisztáznod, hogy bejelentett munkáról van-e szó, és kérd el a munkaszerződést emailben. Ha nincs munkaszerződésed, akkor semmi garancia arra, hogy a megállapodást betartják, és a munkád után megkapod a pénzed. Ha a cég nem akarja elküldeni, akkor gyanakodj!

  Emellett a Googlemaps segítségével meg tudod nézni a cég által megadott címet. Sokan töltenek fel videókat, fotókat a térképre, így ellenőrízheted a környéket is.

 10. Készülj fel az esetleges telefonos kapcsolatfelvételre! Előfordulhat, hogy a jövőbeli munkaadó, miután szimpatikusnak találta az önéletrajzodat, telefonon is felveszi veled a kapcsolatot. Azonban, ha nem készülsz fel rá, ezen a ponton  elszúrhatod. Ehhez nyújt segítséget az Angol állásinterjú felkészítő oktatóvideó . Az oktató videón elhangzik a leggyakoribb 33 állásinterjú kérdés angolul és magyarul, és az ezekre adott több, mint 130 kidolgozott mintaválasz segítségével könnyedén felkészülhetsz a telefonos és a személyes állásinterjúra.
 11. A feliratozott oktatóvideó segítségével könnyedén elsajátíthatod a megfelelő válaszokat, a helyes kiejtést és magabiztosan szerepelhetsz az állásinterjún!

 12. Tegyél szert előnyre! Add be akkor is a jelentkezésedet, ha a cég weboldalán nincs kifejezetten feltüntetve a karier lehetőség vagy nem szerepel álláshírdetés, hiszen sokszor a cégek a helyi munkaerő keresési lehetőségekre koncentrálnak, illetve anoním módon hírdetnek.
 13. Ahol mindig van felvétel! Ha minden előkészület ellenére mégsem jön össze az állás, érdemes átmenetileg elhelyezkedni a helyi gyorséttermekben vagy gyárakban, miközben tovább keresel számodra megfelelőbb munkahelyet. Ezeken a helyeken a szakképzetlen munkaerőre általában folyamatosan szükség van. Általában napi, illetve heti kifizetéssel dolgoznak, így hamar hozzájuthatsz a pénzedhez.

10+1. Keress helyileg!

Ha van lehetőséged arra, hogy kiutazz – akár csak 2-3 napra is, érdemes megtenned ezt egy olcsó, fapados járattal, és személyesen felkeresned az előzetesen kiválasztott helyeket – így több információhoz jutsz, illetve téged is megismerhetnek a leendő munkaadók. Ilyenkor is vidd magaddal az önéletrajzodat, és készülj fel az interjúra az Angol állásinterjú felkészítő oktatóvideó segítségével.

Játssz és nyerd meg a 3db  Angol Állásinterjú Felkészítő oktatóvideó egyikét!

A játékban való részvételhez mindössze válaszold meg helyesen az alábbi kérdéseket és a válaszokat küld el emailben az info@angol-allasinterju.eu e-mail címre május 20-áig.  Sorsolás eredményét a következő hírlevélben ismertetjük.

 1. Hány állásinterjú kérdés szerepel az oktatóvideón?

a.  10   b. 40   c. 33

 1. Mire készülhetsz fel az oktatóvideó segítségével?

a.  telefonos állásinterjú   b. személyes állásinterjú  c. mindkettő

3. Hány kidolgozott mintaválasz található az oktatóvideón angolul és magyarul?

a.  Több, mint 60   b. Több, mint 133  c. Több, mint 100

Video itt!

2 hozzászólás

 1. V.Judit · 2011/05/20

  Külföldi, szezonális állásajánlatokat nem lehet kérni?

 2. Donáth Hedvig · 2011/05/25

  Tisztelt Hölgyem/Uram!

  Úgy érzem, a nyereményjáték 3. kérdéséhez a letséges válaszokban a B. esetben (több, mint 133) elírás történt. Helyesebb lenne a toto szabályok szerint a “több,mint 130″.

  üdvözlettel: DH

Hozzászólás


*