Vedd könnyebben az akadályokat – tippek álláskereséshez

Aki pályázott már meg állást eddigi pályafutása során, az tudja, hogy ilyenkor mi mindenre kell figyelni, milyen az, amikor várjuk a visszajelzést (és esetleg nem érkezik), és milyen az, amikor jön a telefonhívás, hogy „Meg tudnánk beszélni egy időpontot egy állásinterjúra?”. Sokféle tapasztalat kering a különböző fórumokon és blogokon, amik alapján úgy tűnik, hogy itthon még viszonylag kialakulatlan az állásra jelentkezés kultúrája.

Túl hosszú kiválasztási folyamat

Sok esetben panaszkodnak az álláskeresők arra, hogy túl hosszúra nyúlik az állásra jelentkezés. Ilyenkor alábbhagy a lelkesedés és a visszajelzések alapján, a hosszas huzavona után már nem tudják az álláskeresők komolyan venni a megpályázott pozíciót. A legnagyobb gond ugyanis az, hogy a munkaadók többsége megfeledkezik arról, hogy tájékoztassa a jelölteket a kiválasztási folyamat aktuális helyzetéről. Ritkán érkezik – akár automatikus – válaszlevél arról, hogy a cég megkapta a jelentkezést. Még ritkábban értesítik azokat, akiknek az önéletrajza nem felelt meg a meghirdetett pozíció elvárásainak. Ideális esetben a továbbjutott jelölteket ugyanaz a személy vezetné végig a kiválasztási folyamaton, ami sok stressztől és idegeskedéstől kímélné meg azokat, akik az állásra jelentkeztek.

Amennyiben nem kaptál kellő információt a kiválasztásról, nyugodtan keresd fel a kapcsolattartót a hirdetésben megadott telefonszámon (ha nincs más elérhetőség, csak az e-mail cím, akkor érdemes egy e-mailt küldeni). Sosem lehet tudni. Elképzelhető, hogy szabadságok miatt eltolódott a kiválasztás vagy nem sikerült még dönteni, mert nagyon sok jelentkezés érkezett. A nagyobb cégeknél például az sem ritka, hogy csak a jelentkezési határidő végével kezdik el feldolgozni a jelentkezéseket, és a több körös interjúk miatt, akár hosszú hetekig is eltarthat a kiválasztás.

Sablonos álláshirdetések

Másik probléma, hogy az álláshirdetések zöme sablonos, amivel ugyanaz a gond, mint amikor sablonos önéletrajzot küld be egy jelölt a meghirdetett pozícióra. Álláskeresőként ezt is figyelembe kell venni. Ne riasszon vissza azonnal egy semmitmondó vagy túl nagy követelményeket támasztó álláshirdetés. A feltüntetett elvárások közül a legtöbb esetben a több éves szakmai tapasztalat vagy a magas szintű nyelvtudás az, ami visszariasztja a jelölteket.
Ha megtetszik egy pozíció, de nem tudod a hirdetés alapján eldönteni, hogy érdekelne-e vagy elegendő tapasztalatokkal rendelkezel az állás betöltéséhez, akkor két irányból is megközelítheted a kérdést. Nézz utána a cégnek, aki a pozíciót meghirdette (gyakran fordul elő, hogy az álláshirdetésben nem szerepel a cég neve, ilyenkor sajnos erre nincsen mód). Másrészt, ha még nincsen tapasztalatod abban, hogy az adott pozícióhoz milyen elvárásoknak kell megfelelni, akkor nézz meg több hirdetést ebben a kategóriában, illetve érdeklődj ismerősöknél, hátha valakinek vannak konkrét tapasztalatai. Ne riadj vissza egy nehéznek tűnő állástól. Inkább pályázd meg, legjobb tudásod szerint, minthogy egy jó lehetőségtől eless, egy túl szigorúan megfogalmazott álláshirdetés miatt.

Szűkítsd le a találatokat

Az álláskeresők zöme egy jó ideje már az internetes álláskereső portálokra látogat, amikor álláskeresésbe kezd. Az álláskeresés annál eredményesebb lesz, minél jobban tudja az álláskereső, hogy mit szeretne. Ha ugyanis nagy általánosságban kezd el böngészni egy ilyen oldalon, akkor hamar belefáradhat a keresgélésbe. Szűkítsd le a keresést legalább a munkavégzés helye szerint, de még eredményesebb lehetsz, ha a pozíción belül is szűkíted a találatokat. Ha ugyanis nagy általánosságban keresel, akkor nem biztos, hogy tovább lapozol a 3. találati oldalnál. Minél tovább kell lapozni, annál inkább az az érzése az embernek, hogy a hátrébb lévő állások már vagy túl régiek vagy érdektelenek. A szűkítésnél tehát több eséllyel találunk rá ezekre a „rejtett” állásokra.

Megosztás:

4 hozzászólás

 1. Tusi · 2010/09/03

  “Ne riasszon vissza azonnal egy semmitmondó vagy túl nagy követelményeket támasztó álláshirdetés.” Ez így van. Viszont csak akkor küldj önéletrajzot, ha a hirdetésben megadott feltételeket teljesíteni tudod. Amikor magyar és idegennyelvű önéletrajzot kérünk, aki csak magyart küld, már ott elvérzik, mert ez arra utal, vagy nem beszél másik nyelvet, vagy ennyire figyelmetlen. A következő rosta a helyesírás. Nem vagyok HR-es, de hozzám érkeznek be az önéletrajzok. Megdöbbentő, hogy hányan (diplomás emberek!) küldenek helyesírási hibáktól hemzsegő önéletrajzot. Aki arra nem képes, hogy otthon, nyugodt körülmények között átolvassa, egy helyesírás-ellenőrzőt végigfuttasson, netalán valakit megkérjen, hogy átnézze, az vajon milyen minőségű munkát ad ki a kezéből, amikor egyszerre több dologgal majd foglalkozinia és mindezt sürgető határidővel kell tennie.
  Mielőtt bárki megkövezne a fentiekért, elmondom, hogy elmúltam ötvenéves, és én is számtalanszor megtapasztaltam az elmúlt 10 évben, hogy a HR-esek mennyire nem vesznek senkit emberszámba, tehát mindkét oldal negatívumait ismerem.

 2. salamon győző · 2010/09/03

  A tippeket az álláskereséshez elfogadom, tudomásul veszem és élnifogok vele.Ez úton szeretném megköszönni a tanácsokat.Tisztelettel Salamon Győző.

 3. RB · 2010/09/16

  “amikor egyszerre több dologgal majd foglalkozinia és mindezt sürgető határidővel kell tennie.”
  Kedves Tusi, Bocsánat, de tényleg kellett volna használni a helyesírás-ellenőrzőt (-:

  Magáról a cikkről:
  Egyszerű, tömör és lényegre törő. Jó tippek, valóban. Talán éppen ez a baj, hogy az ilyen cikkek, sok igazságot, gondolatot tartalmaznak, de ez sajnos nem segít szinte semmit. Miért? Mert az élet más. Hiába ismerem a benzinmotor működését, attól még nem vagyok jó autószerelő. Sőt talán éppen mekk-mester.
  Viszont azok a cégek, akik gyakorlati foglakozást is tartanak, azok drágák és bevétel orientáltak. (Tisztelet a kivételnek, mert van ilyen is) És/vagy olyanok az előadók akik fiatalok, tapasztalatlanok, lehet érezni, hogy csak a sablonokat szajkózzák stb-stb. Sajnos nem készültünk fel erre a szituációra. Még a tanácsadó cégek sem. Sok sok idő kell, mire lesz olyan infrastruktúra ebben a kis országunkban, ahol ténylegesen tudunk segíteni az álláskeresésben, a megbicsaklott életek megmentésében stb. No de ez már messzire vezet.

  Bízz magadban és az Isten is megsegít. (Egy régi ÖREG bölcsesség) És ezt nagyon komolyan tessék venni. És százszor elmondani egy nap.

 4. schumifan · 2011/05/24

  Sziasztok!
  Sokszor olvastam már itt különböző álláskeresési történeteket.
  Az elmúlt hetek tapasztalatát szeretném megosztani veletek. Gazdasági diplomával rendelkező nő vagyok, aki 1,5 éve szeretne elhelyezkedni az adminisztratív területen.
  A legrosszabb, hogy manapság, már mindenre rá lehet fogni, hogy adminisztratív munkaterület kezdve a ügynökös állástól , az MLM rendszeren át a többi.Miért kell különböző ügynöki és értékesítő munkakört, más köntösbe bújtatni úgymond , adminisztrációs területként meghirdetni?
  2 hete hívtak fel azzal, hogy a helyi Munkaügyi Központ honlapján olvasták a hirdetésemet, kereskedelmi területen, amihez tartozik egy kis adminisztráció tudnak ajánlani állást, találkozzunk itt és itt , telefonon nem tudja elmondani, egy 1,5 órában tudja nekem összefoglalni ,eddig minden szép és jó, telefon beszélgetésünk végén hozzá tesz, ha gondolja, akkor párját is elhozhatja. Itt le esett, hogy az egyik MLM rendszerű cégről van . Le is mondtam, hogy engem, ez nem igazán érdekel. Erre azon, a pénteken újra felhív…….
  Manapság olyan nevek mögé lehet sals marketiges állásokat bújtatni, mint a marketing asszisztens, asszisztens stb….
  Jelentkezel egy állásra , s mikor behívnak interjúra, rájössz, hogy nem is azt tükrözi , ami a nevében van.
  Múlthéten történt, hogy jelentkeztem egy marketing asszisztens állásra, behívtak interjúra, majd azt követően egy megfigyelő napra. S ezen a megfigyelő napon derült ki, hogy valójában ügynöki munka különböző termékeket, kell értékesíteni személyes eladással cégeknek. Ez a személyes eladás szó szerint, a főnök reggel kijelöl egy területet a városon belül, s az nap végig kell járni s a termékeiket árulni.
  Már maga az nem tetszett, hogy a különböző cégekhez be kellett menni csak úgy bejelentés nélkül. Ráadásul maga az egész jutalékos fizetés alapján működik.

  Lehet, hogy én tudom rosszul, de nekem az adminisztrációs terület az magát az irodai munkát jelenti, ahol különböző ügyeket intézel el, számítógépen adatokat rögzítesz, levelekre válaszol stb… Vagy én tudom rosszul?
  üdv:
  Egy diplomás, hisz abba , hogy megtalálja a valóban adminisztrációs állás lehetőséget