ADRENALEAN KONFERENCIA 2014 BESZÁMOLÓ

Ismét teltházzal került megrendezésre a tavaly útjának indított AdrenaLEAN Konferenciánk második állomása, melynek ismét a Hotel Novotel adott helyet 2014. október 17-én Székesfehérváron. A rendezvény a már megszokott időben, reggel 8 órától várta résztvevőit az egész napos szakmai konferenciára. Már a kezdeti hangulat kialakulásakor érezhető volt az a baráti közeg, amely eddigi rendezvényeinket is végig kísérte. Új szakmai kapcsolatok szövődtek és régiek kerültek ismét felelevenítésre. A regisztráció megnyitását követő fél órában minden résztvevő elfoglalta a helyét, hogy újabb ismereteket, tapasztalati anyagokat szívhasson magába az elkövetkezendő előadások során.

 

A konferenciát Tömpe László, a LeanCenter üzletág vezetője nyitotta meg köszöntő beszédével. Ezt követően elsőként Kozma Patrikot hallgathattuk meg a Johnson Controls Inc. vállalatától. Előadása során betekintést nyerhettünk a JCI életébe, abba, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár az, ha egy épületben vannak a vevővel, mire kell fokozottabban odafigyelniük, milyen kommunikációs szabályokat volt szükséges hozni a hatékony munkavégzés érdekében. Megismerkedtünk a JIT és JIS rendszerrel, valamint kaptunk útravalót arra vonatkozóan is, hogy hogyan készüljünk fel az ismeretlen akadályokra, illetve hogy hogyan kerülhetjük ki a jó öreg Murphy-t?

 


Kozma Patrik után Bencsics Hunor érkezett a temesvári Continental Automotive vállalatától. Előadásában a Leader Standard Work témakörével ismerkedhettünk meg bővebben. Megtudhattuk, hogy a vállalaton belül kialakított standard napi rutinok segítik a munkavégzést, mely minden pozíció esetében kialakításra került. Ezen munkavégzés keretében nagy hangsúlyt fektetnek a standardizált gemba walk-ra, mely során nem csak az eredményekre, hanem magukra a folyamatokra is figyelmet fordítanak. Az előadás során sok érdekességet, újdonságot hallhattunk, mely garantáltan új személetet mutatott meg a résztvevők számár a napi rutin munkavégzés tekintetében.

 

A szünet előtti harmadik előadást Kiss Zoltán és Varga Járó Csaba prezentálta a közönségnek az NCR Corporation vállalatától. Előadásuk fókuszát arra helyezték, hogy hogyan lehet feleannyi területen gyártani sokkal hatékonyabban, a leant alkalmazva. Az előadásban több valós példát láthattunk már megvalósult projektekről, annak nehézségeivel és előnyeivel együtt, hallhattuk, hogy a lean hogyan tört utat magának a munkatársak és vezetők bevonásával, melynek köszönhetően olyan átalakulások és átszervezések történtek a gyártó területeken, melyek lehetővé tették a kisebb területen történő gyártást, emellett növelve a munkavégzés, gyártás hatékonyságát. Ezen fejlesztések nem csak a magyarországi, hanem más, külföldi telephelyeken is bevezetésre kerültek.

 

A 20 perces kávészünetet követően mindenki ismét frissen érkezett meg az előadó terembe, kíváncsian várva a folytatást. A második szekciót Dr. Gotthard Viktor nyitotta meg a Falcon-Vision Zrt-től. A vállalat rövid bemutatását követően megismerkedhettünk olyan ipari minőségbiztosítási megoldásokkal, alkalmazásokkal (pl.: öntvény geometriai ellenőrzés, termék-pozíció meghatározás robot részére, termelési rendszerbe integrált termékellenőrzés), melyeket a képfeldolgozás segítségével valósítanak, illetve valósítottak meg. Konkrét példákon keresztül mutatta be ennek működését és szemléltette az eredeti és fejlesztett állapot közötti különbséget.

 

Dr. Gotthard Viktor után Molnár Zsolt érkezett a pódiumra a graphIT Kft-től. Előadása során betekintést nyerhettünk abba, hogy milyen megoldások köré csoportosult a Lean Olimpia verseny, mely a graphIT Kft. és a LeanCenter közös szervezésében valósult meg. Az előadás keretében pedig megismerkedhettünk a folyamatszimulációról, valamint szoftveres eszközökről, melyet az Oleanpia keretein belül a lean olimpikonok is használtak feladatuk végrehajtásában. Két fő vonal került kiemelésre: a gyártástervezés, annak optimalizálása, valamint a gyártásütemezés, melyek hatékonyságának növelése elérhető a megfelelő szimulációs eszköz bevezetésével, használatával.

Az ebédszünetet követően Lakner Gyulát hallhattuk a GE Lighting-tól, aki a lean transzformáció marketing megközelítéséről beszélt a résztvevőknek. Feltárta azokat a nehézségeket, „mumusokat”, melyekkel a lean bevezetése során szembe kell néznie minden vállalatnak, ami nem más, mint a változás, mely elkerülhetetlen. Nem mindegy azonban, ezt hogyan tesszük, hogyan kommunikáljuk. A gyakorlati eszközök helyett az előadás a filozófiái vonulatra épült, mely új szemléletmódot mutatott meg a résztvevőknek a lean bevezetése kapcsán, melynek megvalósításában a transzformáció nyújt nagy segítséget, megvilágítva, hogy a ma alaptevékenysége mellett, a holnap fejlesztésére is fókuszálni kell.

 


Ezt követően Mákos Csaba előadása került sorra az Opel Szentgotthárd Kft-től Lean vs. Valóság címmel. Rövid vállalati bemutatót követően kitért a lean, a folyamatos fejlesztési folyamat fogalmaira, valamint az alapvető mérnöki tartalomra. Ezen definíciók és a valóság között vont párhuzamot, hogy ez ténylegesen milyen szinteken és hogyan valósul meg. A még pontosabb szemléltetés érdekében egy videó is levetítésre került, mely az idők során végbement nagymértékű fejlődést mutatta be a résztvevők számára. Az előadás végén saját vállalati példákat hozott fel a folyamatfejlesztések és veszteségcsökkentő eljárások bevezetése kapcsán, mellyel „jobbá, könnyebbé és egyszerűbbé” igyekeznek tenni a napi munkavégzést a nagyobb fokú hatékonyság elérése mellett.

 

Mákos Csaba előadása után Tavaszi Tivadart hallgathattuk meg a Knorr-Bremse Vasúti Járműrendszerek Kft.-től. Előadása során arra kereste a választ, hogy van-e valakinek jó receptje a lean területén. Rövid bemutatást követően ismertette a részvevőkkel, hogy a lean nem más, mint áramlás, melynek bebizonyítására a valóságból hozott gyakorlati példákat hozott, ezáltal bemutatva a lean sikereket és kudarcokat egyaránt.

 

Az utolsó kávészünetet követően a Lean Office területére eveztünk, melynek első előadását Vendégh Mártától hallhattuk a Raiffeisen Bank Zrt. képviseletében. Előadásának témája szintén a lean transzformáció volt. Elindultak egy úton a szervezeti lean-nel, melynek keretében az adott szervezet szükséges folyamatait fejlesztették. Ezt megelőzően egy felmérést készítettek, hogy ki, hol, milyen szinten áll a lean fejlettség területén, ezzel könnyítve annak felvezetését és bevezetését. Az előadás során megdöbbentő számokat hallhattunk a banki élet mindennapjairól, mint például, hogy egy banki referens hány pecséttel rendelkezik bizonyos dokumentumok hitelesítéséhez. A szükséges folyamatok javításra, fejlesztésre kerültek, melyek már nagyban felgyorsították a banki háttérfolyamatokat. Az út még nem ért véget, folytatják a fejlődést, melyhez a vezetőség maximális támogatását kívánják megnyerni.

 

 

Vendégh Márta előadása után érkezett Futó Ilona, szintén a banki szektorból, ez alkalommal az ügyfélszolgálattal kapcsolatban, a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt-től. Az előadás során az ügyfélszolgálat teljesen új szemléletmódja került bemutatásra a konferencia során, melynek alapjai az ISO módszertanra építhetők, mely nélkül nem valósulhat meg a megfelelő ügyfélkiszolgálás. Miután ezek az alapok kiépültek indult el a vállalat a lean irányába. Ennek során megvizsgálták az összegyűjtött adatokat, hogy melyik fiókban voltak a legelégedetlenebbek az ügyfelek. A folyamat áttekintése után át kellett alakítani, illetve elhagyni bizonyos bürokratikus feladatokat, melyek feleslegesnek bizonyultak. Sok lean eszköz alkalmazása segítette az egyes fiókokat a fejlődés útján, mely jelenleg is tart. Céljuk, hogy minél hatékonyabb ügyfélkiszolgálást érjenek el, ezáltal egyre több elégedett ügyfelet tudhassanak magukénak.

 

Az utolsó szekció harmadik előadásaként Illyés Pétert hallgathattuk meg, aki az Evopro Holding Zrt-től érkezett konferenciánkra. Ő előadásában arra vállalkozott, hogy annak megtartása során nem ejti ki azt a bizonyos „L” betűs szót. Megtudhattuk, hogy a lean szemléletet milyen elvek mentén lehet beépíteni egy vállalat életébe, hogyan módosíthatunk a „Please Don’t Change Anything” felfogáson, valamint, hogy hogyan kombinálhatjuk a lean eszközöket a már meglévő minőségirányítási rendszerrel. Saját, részletes példákon keresztül mutatta be ennek folyamatát lépésről-lépésre, a valóságban felmerülő problémákkal és előnyökkel együtt a résztvevők számára.

 

A konferencia zárásaként Tömpe László előadását hallgathatták meg a résztvevők, melynek felvezetése egy tollvonással „áthúzta” a korábban hallottakat és a lean vállalatok meglétét…legalábbis első hallásra így tűnt. Ahogyan mélyültünk bele az előadásba és haladtunk előre kristályosodott ki a lényeg, az üzenet, miszerint nincsen lean vállalat, sokkal inkább lean szemléletű szervezetekről beszélhetünk, melyek megléte nagyon fontos a mai világ fejlődésében. Az előadás teljesen más szemszögből mutatta be a vállalatok működését, életét, mely új irányvonalat és új felfogást adott a résztvevőknek.

 

 

A hangulatot tovább fokozták a konferencia végén kisorsolásra kerülő nyeremények, melyeket magánszemélyek és vállalatok vehettek át. Az alábbi nyereménycsomagokat vihették haza magukkal a szerencsés nyertesek:

  • 2 db 2 fő részére szóló alternatív városnézés Budapesten az Imagine Budapest jóvoltából
  • 2 db 5 fő részére szóló paintball élmény ajándékutalvány az Extrém Paintball felajánlásából
  • Valamint a graphIT Kft. meglepetéseként az általuk elkészített kérdőív kitöltői között 2 db LEGO fej került kisorsolásra.

 

A vállalatok számára pedig az alábbi nyeremények találtak gazdára:

  • 1 db 2500 Euró értékű próbacsomag a Falcon-Vision Zrt. jóvoltából
  • 1 db 300.000 Ft értékű képzési kedvezmény,
  • 1 db 500.000 Ft értékű képzési kedvezmény,
  • 1 db 1.000.000 Ft értékű képzési kedvezmény a LeanCenter jóvoltából.

 

Gratulálunk a szerencsés nyerteseknek! Támogatóinknak pedig köszönjük a nagylelkű felajánlásokat!


Köszönjük előadóinknak az érdekfeszítő, tartalmas és színes előadásokat, mellyel ismét felpörgették a hallgatóságot, valamint látogatóinknak, hogy részt vettek második AdrenaLEAN Konferenciánkon, mely közvetlen, családias hangulatban telt. Köszönjük, hogy ismét együtt lehettünk!

Találkozzunk későbbi rendezvényeinken és konferenciáinkon is!

 

A beszámolót, valamint a konferencián készült képeket, publikus előadásokat az alábbi oldalon is megtekinthetik:

http://www.leancenter.hu/erdekessegek/cikkekmenu/lean-menedzsment/4681-adrenalean-2014-konferencia-beszamolo

 

Együttműködő Partnereink: