A munkanélküliség növeli a szívroham veszélyét

A munkanélküliség növeli a szívinfarktus veszélyétA munkanélküliség növeli a szívinfarktus esélyét. Különösen veszélyeztetettek az 50 év felettiek, és azok, akiket legalább négyszer bocsájtottak el állásukból. A munkanélküliség így veszélyesebb lehet, mint a dohányzás - állítják amerikai kutatók.

Tizenháromezer ember tanulmányozása alapján jutottak arra, hogy a szívinfarktus kockázata 27 százalékkal megemelkedik az állásukat elvesztetteknél az első munka nélküli évben. Azoknál viszont nem mutatkozik a kockázat növekedése, akik önszántukból hagyják ott munkahelyüket.

63% esély is lehet az infarktusra

A 13 ezer 451 ember életét húsz éven át követték nyomon, körükben valamivel több mint ezer szívrohamot jegyeztek fel. Akik legkevesebb négyszer is állástalanok lettek, azoknál 63 százalékra ugrott fel a szívinfarktus kockázata - meghaladta a dohányzás miatti veszélynövekedést is, amely a vizsgált alanyok körében 44 százalékosnak mutatkozott.

A legveszélyeztetettebbek mindazonáltal ezen tanulmány szerint is a dohányzó, elhízott, testedzést nem vagy alig végző férfiak és nők - adta hírül a BBC brit sajtóorgánum.

(MTI)