A mérhető felelősség útján - átadták az idei CSR Hungary Díjakat

CSR Hungary

2014-ben 7. alkalommal került meghirdetésre a Magyar Üzleti Felelősség Díja, a CSR Hungary Díj. Néhány éves előkészület után a megújult pályázati struktúra önkéntes tanúsítási rendszerrel támogatja a Magyarországon működő vállalkozások hiteles vállalati felelősség menedzsment rendszerét. 2014. november 29-én, a Budapest Music Centerben adták át az idei CSR Hungary díjakat.

Az önkéntes tanúsítási rendszerben résztvevők a több szintes ellenőrzéssel, a CSR Hungary Díj védjegyeinek használatával pozícionálják magukat a piacon, az egyes iparágakban, a közbeszerzési folyamatokban, és az egyre tudatosabb fogyasztók és más érintettek felé is. Hozzájárulva a fenntartható és felelős üzleti kultúra terjesztéséhez Magyarországon.

2014-ben tanúsító partner a CERTOP Termék- és Rendszertanúsító Kft, mely 15 éve a tanúsítási piac meghatározó szereplője.

Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója kiemelte:10.éve vállaltuk fel azt, hogy a csr-t, mint menedzsmentrendszert értelmezve, szakmai eszközöket, módszereket tanítsunk elsősorban a gazdasági döntéshozóknak, támogassuk azt, hogy a vállalati felelősség alapelvei az üzleti szektor mindennapi életébe minél hamarabb, de fokozatosan és rendszer szinten integrálódjanak és mérhetővé, átláthatóvá váljanak. E célunknak a CSR Hungary Díj szerves része Magyarországon. Az elmúlt évek alatt 158 cég pályázó érezte úgy, hogy érdemes komolyabban is megmérettetni magát e területen is. Elfogadva azt, hogy a csr/vállalati felelősség is egy külön szakmai terület, mely komplexebb terület, mint egy adományozás, vagy egy kommunikációs projekt. Ez utóbbiak egyébként elengedhetetlen elemei a CSR-nek.”

A pályázat kiíró partnerek között a legnagyobb üzleti és szakmai szervezetek találhatóak. Többek között: Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület, Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, BKIK, Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, Svéd Kereskedelmi Kamara, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Magyar Reklámszövetség, Első Magyar CSR Egyesület (EMVFE), Országos HR Egyesület (OHE)...

Részletek a Bíráló Bizottságról itt találhatóak: http://www.csrhungarydij.eu/biralo-bizottsag/

2014-ben a következő cégek nyerték el azt a jogot, hogy 2 évig használhatják a CSR Hungary Díj védjegyét:

1. Szaktudás Kiadó Ház Zrt., a Kék Duna wellness Hotel és az Oxigén Hotel üzemeltetője (Felelős Családi Vállalkozás) 

2. Sz+C Stúdió Kft. (Környezet-Zöld Kíválóság) 

3. Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. (Környezet-Zöld Kíválóság) 

4. SCA Hygiene Products Kft. (Közös ügyek-közös felelősség/Egészség) Partner a Bethesda Gyermekkórház Alapítványa. 

5. dm drogerie markt Kft. (Közös ügyek-közös felelősség/Egészség)Nap gyermekei Program 

6. Adecco Személyzeti Közvetítő Kft. (Közös ügyek-közös felelősség/Sokszínűség-esélyegyenlőség) "Jobb munka-jobb élet"

- a pályakezdő, munkatapasztalatokkal még nem rendelkező fiatalok elhelyezkedését, és e mellett a hátrányos helyzetű csoportok támogatását felvállaló Program 

7. EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft. /két programjával is nyert!

a.) Hasznos vagy, érezd magad hasznosnak! (Közös ügyek-közös felelősség/Sokszínűség-esélyegyenlőség)

A megváltozott munkaképességű embereknek nem egyszerűen csak abban nyújt segítséget, hogy visszatérjenek a munka világába, hanem a rehabilitációs folyamatban is támogatást nyújtanak. A program másik vonulata, hogy a fogvatartottak szabad életbe való visszavezetésében is segítséget nyújt

 b.) Suliművek Program (Közös ügyek-közös felelősség/Oktatás)

Az általános iskolában a reáltárgyak oktatását segíti, hatékonyságát növeli. Ezzel a céllal adták át Szombathelyen Magyarország első 3D technológiával felszerelt általános iskolai csúcslaborját. 

8. Vodafone Magyarország Zrt. (Közös ügyek-közös felelősség / Sokszínűség-esélyegyenlőség)

A Hallatlan videós jelnyelvi tolmácsszolgálata azonnali és gyors segítséget nyújt a legnagyobb nyelvi kisebbségnek számító siketek csoportjának. 

9. Aegon Magyarország Zrt. (Közös ügyek-közös felelősség (Oktatás) Aegon Országos Kármegelőzési Program 

10. NI Hungary Kft. (Közös ügyek-közös felelősség/Oktatás) Mentor Program a jövő generáció mérnökeiért
 

Hamarosan a nyertesek pályázatairól rövid összefoglaló és interjú is olvasható!

Honlap: www.csrhungarydij.eu, www.csrhungary.eu

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A 2008-ban alapított Magyar Üzleti Felelősség Díja, a CSR Hungary Díj egy hazai „alulról” jövő, önálló kezdeményezés eredménye, mely évente értékeli Magyarország legkiemelkedőbb felelős és fenntartható kezdeményezéseit, projektjeit, és menedzsmentrendszereit az üzleti szektorban. Összehangolva a helyi értékeket a nemzetközi szakmai igényekkel.

Az értékelési szempontok alapja: a vállalati társadalmi teljesítménymérés (CSP/Corporate Social Performance) modellje, amely a menedzsment és a tulajdonosok/befektetők számára is átláthatóvá, szakmailag nyomon követhetővé teszi a felelősség és fenntarthatóság rendszerét a vállalat egészének a működésében.